Menu Close

Lagligt att jailbreaka telefoner

Jailbreaka iPhone

En nyhet som jag verkar underskattat sprängkraften i är att USA nu moderniserar sin lagstiftning beträffande vad man får göra med sina mobiler och datorer.

Bland annat blir det lagligt att ”jailbreaka” sin iPhone, ladda ner applikationer som inte finns i App Store samt att häva operatörslåset. En rejäl frihetsförändring för alla som är låsta med AT&T som monopolmobiloperatör för iPhone i USA.

Apple är dock snabba med att kontra: Jailbreakning må vara lagligt, men det byter garantin och gör telefonen instabilare.

Min egna analys av det hela är att det nog inte kommer att påverka oss mycket i Sverige. I USA blir främst friheten att häva operatörslåset en stor sak, även om miljontals telefoner redan låsts upp där. Det är ohållbart att bara AT&T tillhandahåller iPhone, även om Verizon ryktas vara på gång.

Att inte kunna hindra kunderna att tanka egna program är inte samma sak som att tillåta dem göra det fritt. Därför kommer Apple kunna fortsätta med sin appfacism, där de själva väljer vilka applikationer som finns i App Store (som är det enda man kommer åt utan att bryta garantin för att komma åt annan programvara).

Men turerna går vidare, och vi får se om Apple någonsin luckrar upp sin hårda censur av vad som får och vad som inte får finnas i App Store.