Menu Close

Kylplattan som räddar din dator

laptop kylare

Förra veckan köpte jag Logitech Cooling Pad N100, en riktigt schysst kylplatta som borde finnas i varje seriös datoranvändares besittning. För hur många gånger har din dator inte blivit lite väl varm..?

Låt mig börja att säga en sak: Jag har en MacBook Pro. Aluminumchassi. Den blir stekhet vid hårt användande. För den som vet lite om datorer så är det ganska lättförstått att en väldigt varm dator får sämre prestanda och slits hårdare. Precis det har jag varit rädd för med min Mac. Framförallt de gånger jag ställt den på tre isklabbar, nyuttagna från frysen..

Efter ett tag kom jag fram till att jag måste skaffa någon form av kylning till datorn. Efter lite sökande hittade jag Logitechs Cooling Pad N100. För under 300 kr skulle jag kunna förbättre upplevelsen med datorn och tiden den höll. Billigt! Självklart var det bara att beställa direkt!

Kylplattan är stor nog att få plats med datorer upp till 15″ (själv kör jag 13,3″), och den är energisnål nog att inte påverka batteriet särskilt mycket om man kör utan strömtillförsel. Kylningen sker genom en tyst (27 dB) fläkt som tar in luft bakifrån, vilket gör att du kan använda plattan direkt på bordet eller i knät utan problem. Plattan är vågformad så att luften sprids fritt från mitten och ut emot kanterna på undersidan av datorn.

Plattan kopplas enkelt in med USB-sladd, som genom smarta fickor på undersidan går att leda ut antingen på höger, vänster eller den övre sidan av plattan, så att den når det smidigaste USB-uttaget. Tyvärr bjuder plattan inte på möjlighet till USB-grening, vilket gjorde att iallafall jag fick nöd köpa en USB-förgrening för att kunna koppla in fler tillbehör. (Jag har två uttag på datorn, ett till plattan och ett till mobila bredbandet och så är jag körd sen..)

Efter att ha använt plattan i snart en vecka kan jag bara säga en sak: Jag är helnöjd! Temperaturen på datorn håller sig riktigt bra, även när datorn körs som hårdast (maximalt minnesutnyttjande och hög processorbelastning), situationer som tidigare fick min dator att låta högt av den inbyggda fläkten, och bli varm som attan. Jag har datorn på plattan, och använder externt tangentbord (Apples fullängdare) plus mus, men det går lika bra att använda datorn direkt ifrån plattan.